Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

FIFA kaznila NS BiH sa 28.500 švicarskih franaka zbog utakmice u Zenici

Preuzmite sliku

Na adresu Nogometnog saveza BiH jučer je iz Svjetske kuće fudbala (FIFA) stigla odluka disciplinske komisije kojom je Savez kažnjen sa 26.500.-CHF i 2.000.- CHF zbog kršenja pravilnika o bezbjednosti na utakmici BiH-Gibraltar odigranoj u Zenici 25.03.2017 god.

U odluci se posebno ističe upotreba pirotehnike od strane navijača smještenih na sjevernoj tribini. Dalje se navodi da se u narednom periodu za ovakve prekršaje mogu očekivati i strožije kazne.

Ovako visoka kazna je i očekivana jer je Disciplinska komisija FIFA poslije utakmice Grčka-BiH oštro upozorila NS/FSBiH na kontinuitet nedozvoljene upotrebe pirotehnike od strane navijača na utakmicama reprezentativnih selekcija kao i konstantno kršenje pravilnika i ponašanje dijela navijača još od utakmice sa Izraelom odigrane u Zenice u prošlim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, navode iz Saveza.

“Podsjećamo da je NS/FSBiH u prošloj 2016. godini izdvojio iz kase iznos od blizu 100.000 KM za slične prekršaje na utakmicama protiv Estonije, Kipra i Grčke.

Ne tako davno smo na Bilinom polju gledali praznu sjevernu tribinu na utakmici BiH-Andora, zbog izrečene kazne za utakmicu sa Izraelom”, ističu iz NS BiH.

Osim velikih novčanih izdvajanja, u NS/FSBiH ostaje veća zabrinutost može li naredna kazna otići u smjeru igranja pred praznim tribinama ili oduzmanja bodova, što bi svakako umanjilo šanse igračima da se na terenu izbore za nastupe na velikim takmičenjima, kazali su iz Saveza. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,