Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Član BK “Radnik” iz Bijeljine Đorđe Tomić pozitivan na doping kontroli

Preuzmite sliku

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je u uzorku boksera Đorđa Tomića, člana BK “Radnik” iz Bijeljine, utvrdila prisustvo nedozvoljene supstance sa Liste zabranjenih sredstava – methylenedioxymethamphetamine (MDMA).

Navedena supstanca nalazi se na Listi zabranjenih sredstava Svjetske antidoping agencije (WADA) i pripada grupi S6. STIMULANSI (specifični stimulansi).

Prisustvom MDMA u navedenom uzorku utvrđeno je kršenje člana 2.1 Svjetskog antidoping kodeksa (Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste).

Đorđe Tomić je od strane Agencije za antidoping kontrolu pismeno obaviješten o rezultatima analize uzorka koja je urađena u nadležnoj laboratoriji, kao i o pravu na analizu uzorka „B“ ili odricanja od istog, a u skladu s članom 7.3 Svjetskog antidoping kodeksa.

S obzirom da se sportista u predviđenom roku nije izjasno o pravu na analizu „B“ uzorka smatra se da se tog prava odrekao, a Bokserski savez Bosne i Hercegovine donio je odluku o privremenoj suspenziji sa domaćih i međunarodnih takmičenja do okončanja postupka.

Pronađena supstanca osnovni je sastojak droge ecstasy koja je vrlo popularna među mladima zbog relativno jednostavne nabavke i pogrešnog mišljenja da je „sigurna supstanca“. Njegovom zloupotrebom može doći do niza akutnih zdravstvenih problema: hipertermije, hiponatrijemije, poremećaja srčanog ritma, psihičkih problema, edema mozga, oštećenja jetre i bubrega, pa čak i do smrtnog ishoda. Pogrešno se smatra stimulatorom dobrog raspoloženja koji nije opasan. Upotrebom dolazi do povećanja budnosti i energije, kao i potiskivanja umora i sna. Javlja se živahnost i raste osjećaj bliskosti s drugom osobom ili okruženjem. Prestankom djelovanja javlja se osjećaj umora i depresije koji može potrajati satima.

Uzorak za analizu prikupljen je dana 14.11.2015. godine u Sarajevu na takmičenju u okviru 4. kola Premijer lige BiH u boksu. Osim Tomićevog na istom takmičenju uzeta su još 3 uzorka koja su bila negativna.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,