Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH će dobti 576 obučenih trenera, a skoro 210.000 djece upoznaće se sa atletikom

Preuzmite sliku

Atletski savez BiH (AS BiH) počeo je s realizacijom projekta “Dječija atletika”, koji će realizovati u saradnji sa Svjetskom atletskom federacijom (IAAF). Planirano je da program traje četiri godine nakon čega će BiH dobiti 576 obučenih trenera za rad s djecom, a kroz projekt će se s atletikom upoznati oko 210.000 djece, piše Anadolu Agency (AA).

“Kids Athletics” ili “Dječija atletika” je projekt koji je IAAF pokrenuo još 2005. godine. AS BiH je davno dobio ponudu da učestvuje u njemu, ali zbog raznih problema u njegovu realizaciju se krenulo tek u oktobru 2015. godine. Za koordinatora projekta izabrana je Vahida Kozić, predsjednik Komisije za trenere AS BiH i jedini zvanični predavač IAAF-a u BiH.

“BiH je ranije dobila ponudu da uđe u projekt, ali smo tek 2014. godine potpisali s IAAF-om ugovor o njegovom sprovođenju kod nas. Prvenstveni cilj IAAF-a je da se u saradnji s državnim ministarstvom obrazovanja projekat primijeni u osnovnim školama. Međutim, s obzirom da BiH nema takvo ministarstvo na državnom nivou, odlučili smo da krenemo u realizaciju projekta uz pomoć lokalnih zajednica, kantona i entiteta. Prvi seminar u BiH imali smo 30. oktobra i na njemu smo obučili 24 instruktora. Sada bi oni trebali u svojim sredinama da edukuju po 24 trenera koji će raditi s djecom. Po završetku programa, a planirano je da on traje četiri godine, trebali bi dobiti 576 obučenih trenera. U tom periodu ovim projektom biće obuhvaćeno oko 210.000 djece u cijeloj BiH, uzrasta od sedam do 12 godina”, kaže Kozić.

Djeca tokom projekta neće biti upoznata s klasičnim atletskim nadmetanjem, nego im se nudi specifičan timski oblik takmičenja i animatorskog je karaktera. Kretnje nisu striktno atletske, već za cilj imaju da animiraju djecu i potaknu ih da se bave sportom.

“IAAF određenim sredstvima i opremom koja je specifična stimuliše ovaj projekt. Atletska oprema je modifikovana kako bi je mogli koristiti mlađi uzrasti. Naprimjer, nije pravo koplje, nego vorteks koji je spužvast i zviždi kada ga bacite. Zatim, prepone su od spužve, diskovi su od gume i manji su od standardnih… Kada god se održi seminar, na njemu učestvuju i djeca. Projekat je krenuo po gradovima i regijama u BiH. Nismo išli na entitetsku i kantonalnu podjelu, nego na geografsku, vođeni tim gdje imamo atletske radnike. U gradovima gdje nema klubova ili atletskih radnika, projekat ćemo relizovati uz pomoć sportskih saveza. Bez obzira na brojne probleme odlučili smo samostalno da krenemo s projektom. Prvenstveno nas interesuje sport i atletika, tako da ćemo, uz neku kombinaciju nas iz Saveza, klubova i sportskih saveza, pokušati realizovati projekat do kraja”, priča Kozić.

AS BiH je za realizaciju projekta dobio 25.000 američkih dolara od IAAF-a. Novac će biti isplaćen u dva dijela.

“Dobili smo i deset paketa specifične atletske opreme, a vrijednost svakog je oko 1.500 eura. Što se tiče novčanog iznosa koji ćemo dobiti u dva dijela, jasno je da on nije dovoljan da pokrije cijeli projekt. Možda ćemo uspjeti pokriti troškove 24 seminara, a za ostatak troškova koji nisu veliki očekujemo da će se uključiti lokalne zajednice i klubovi. Za seminare, koji su održani u Zenici i Banjaluci, korištenje dvorane je bilo plaćeno. Nadamo se da će se tako i nastaviti. Savez će finansirati izradu majica i diploma koje će dobijati učesnici seminara”, rekla je Kozić.

Prema uputama IAAF-a, svaka zemlja koja učestvuje u projektu “Dječija atletika” tokom godine trebala bi organizovati državno takmičenje. No, s obzirom da su u svjetskoj kući atletike dobro upoznati sa stanjem u AS BiH, od njih se to ne očekuje. Ipak, Kozić je najavila kako planiraju na ljeto, uoči odlaska bh. atletičara na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, organizovati takmičenje na kojem će nastupiti barem predstavnici klubova koji rade sa djecom u BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,