Petak, 25. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zuckerberg lagao kad je kupovao WhatsApp: Čeka ga kazna?

Facebook je platio 22 milijarde eura za WhatsApp i to preuzimanje je opet pod lupom Evropske komisije

Evropska komisija optužila je Facebook da su pružili neistinite informacije tokom preuzimanja WhatsAppa vrijednog 22 milijarde dolara. Naime, tada je Evropska komisija otvoreno pitala Facebook postoji li mogućnost dijeljenja informacija između dviju kompanija i postoji li mogućnost da se korisnički računi na te dvije usluge povežu.

Tačnije, Margrethe Vestager ih je pitala je li moguće povezati Facebook račun i WhatsApp broj telefona. Tada su iz Facebooka rekli da to nije moguće, ali nedavno je došlo do nekih promjena.

U augustu ove godine je WhatsApp najavio mogućnost upravo takvog povezivanja korisničkih računa. Objasnili su to lakšim pronalaženjem prijatelja i boljim oglasima unutar same aplikacije. Evropska komisija zabrinuta je da je Facebook namjerno ili nenamjerno pružio netačne informacije.

Facebook ima do kraja januara iduće godine da pruži zadovoljavajuće odgovore i potvrde li se sumnje Komisije, Facebooku prijeti kazna u stotinama miliona eura. EK može odrezati kazne do 1% prihoda kompanijama, a u Facebookovu slučaju to bi moglo iznositi i do 180 miliona eura.

Ranije ove godine je Vestagerica rekla da će pomno paziti na to kako tačno kompanije koriste podatke o svojim korisnicima. Predstavnica komisije za tržišno natjecanje stupila je u dosta otvoren rat s američkim tehnološkim gigantima nakon što je Appleu naredila plaćanje 13 milijardi eura poreznog dugovanja Irskoj, a posebno je zanimljivo i da je otvoreno nekoliko istraga protiv Googlea.

“Kompanije moraju dati Komisiji tačne informacije tijekom istrage o preuzimanju. Ovu obavezu moraju shvatiti ozbiljno. Brzina i učinkovitost našeg odobrenja zavisi od tačnosti informacija koje nam daju kompanije u pitanju. U ovom slučaju Komisija je mišljenja da nam je Facebook dao netačne ili nepotpune informacije tokom istrage. Sada im dajemo priliku da odgovore”, rekla je Vestager u kratkoj izjavi na stranicama Evropske komisije. (express.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,