Subota, 23. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ovaj video može blokirati sve Apple uređaje za tri sekunde (VIDEO)

Ako korisite bilo koji uređaj marke Apple, koji može reproducirati video materijal – pažljivo čitajte naredne redove.

Miaopai je kineska aplikacija za razmjenu video snimaka, a njena popularnost sve više raste među korisnicima uređaja na iOS operativnom sistemu. Kao što to inače i biva – nisu svi korisnici tehnologije dobronamjerni.

Neko je uspio lansirati ‘neslanu šalu’, blago rečeno koja može blokirati svaki iOS uređaj koji posjedujete. Trik je u jednom videu, koji koristi propuste ovog operativnog sistema.

Video traje tri sekunde i u .mp4 je formatu. Na prvi pogled, ništa se ne dešava, ali samo minutu nakon otvaranja, sve operacije koje radite sa ovim uređajem vidljivo usporavaju – do te mjere da vam uređaj postane potpuno nepupotrebljiv.

Korisnik tada mora restartovati uređaj kombinacijom hardverskih tastera, odnosno hard resetom. Nakon restarta, uređaj se ponaša normalno – kao da nema posljedica, no to baš i nije tako.

Ovaj bug pogađa sve iPhone i iPad uređaje na kojima se nalazi iOS od verzije pet pa do najnovnijih softvera. Razlika je u tome što stariji uređaji brže otkazuju poslušnost.

Apple još nije izdao saopštenje kao ni eventualni patch/zakrpu za problem. Za one koji žele da znaju više, YouTuber EverythingApplePro je detaljnije pojasnio o čemu se radi. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,