Srijeda, 19. Septembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Otkriveno zašto smo toliko ovisni o Facebooku

Adam Alter je ekspert za tehnologiju, pogotovo onu koja izaziva ovisnost. A Facebook, društvene mreže generalno su vjerovatno one na kojima provodimo najviše vremena online.

On je u intervjuu za Vice otkrio zbog čega su korisnici ovisni o Facebooku, a vjerovali ili ne – poređenje je pronašao u kockarnici, odnosno slot mašinama, prenosi Joe.co.uk.

Krivac je ‘refresh’ dugme na Facebooku, koje izaziva ovisnost sličnu kockanju. To dugme je i napravljeno da bi se zadržavali naa aplikaciji, a ova društvena mreža to koristi za dodatnu zaradu od reklama.

Podsvjesno, refreshate svoj news feed jer očekujete ‘nagradu’ baš kao i na slotovima u kockarnicama. Možete pobijediti, a možda i ne pobijedite.

“Varijabla znači da možete pobijediti, možda ne. Na isti način refreshate svoj Facebook da vidite jeste li pobijedili. Isto kao i na Tinderu što odete desno da vidite jeste li pobijedili”, izjavio je.

Alter tvrdi da je osnovno očekivanje vaš užitak na aplikaciji.

“Odgađanje, iščekivanje, sve su to psihološka iskustva. Šta ću dobiti sada, da li će biti ikakva notifikacija, zbog tih momenata – žudimo za Facebookom”, izjavio je.

Koliko pute ste se vratili online da provjerite nešto na društvenim mrežama – pa završite na toj aplikaciji i po nekoliko sati? Sve je to dio dizajna, kojeg je obasnio Nir Eyal, autor knjige Hooked: How to Build Habit-Forming Products, što je namjera dizajnera.

“Impuls je provjeriti notifikaciju, otići na YouTube, Facebook, Twitter, na nekoliko minuta, a onda završite skrolajući satima poslije”, napisao je Eyal. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,