Nedjelja, 21. April 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

NASA-in “lovac na planete” spreman za lansiranje

Američka svemirska agencija NASA spremna je za lansiranje svog “lovca na planete”, teleskopa TESS koji bi mogao pronaći hiljade planete izvan našeg solarnog sistema.

Misija TESS će početi lansiranjem rakete Falcon 9 iz Cape Canaverala na Floridi te će pretražiti gotovo cijelo naše nebo u naredne dvije godine. Posmatrat će zvijezde ne bi li detektovao tamne dijelove koji predstavljaju nebeska tijela koja kruže oko njih.

TESS će napraviti katalog obližnjih svijetlih zvijezda i njihovih planeta koje će nastaviti pratiti drugi teleskopi. Ključni od tih teleskopa bit će teleskop James Webb, koji će biti lansiran 2020. godine. On će imati mogućnost analizirati atmosfere svjetova koje otkrije TESS te tražiti gasove koji su znaci postojanja života.

Također, TESS slijedi korake Keplera, historijski važnog svemirskog teleskopa lansiranog 2009. godine, koji je koristio “tranzitnu tehniku” za potvrđivanje više od 2.000 takozvanih egzoplaneta. No, Keplerova primarna misija je bila da posmatra mali dio svemira, a većina njegovih otkrića su jednostavno bila predaleko ili su bila pretamna da bi drugi teleskopi mogli obaviti detaljnije analize.

Strategija teleskopa TESS će biti drugačija, a najvažnije je to što će posmatrati mnogo šire polje. On posjeduje četiri kamere koje će mapirati svemir u segmentima, a svaki će posmatrati 27 dana prije nego pređe na sljedeću regiju.

Za 24 mjeseca bi TESS trebao zabilježiti oko 85 posto našeg neba, odnosno 500.000 zvijezda od kojih će većina biti one koje su najbliže i najsjajnije na nebu.

Naučnici očekuju pronalazak 2.000 do 3.000 planeta koje su manje od Jupitera, a većina će biti manja Neptuna, onih stjenovitih koje imaju potencijal za život. Naučnike interesuje da li one orbitiraju na onoj distanci od svoje zvijezde domaćina, koja omogućava postojanje tekuće vode ključne za život.

Podatke teleskopa TESS će koristiti i projekt Evropske svemirske agencije (ESA) pod nazivom Cheops, a to je CHaracterising ExOPlanet Satellite, teleskop koji će biti spreman za lansiranje do kraja godine. On će mjeriti veličinu planeta koje su već identificirane. Ako se saznaju njihov radijusi i masa, onda će se moći govoriti o njihovoj gustoći i kompoziciji, odnosno da li su stjenovite, da li imaju vodu, gasove i slično.

Raketa Falcon 9 s teleskopom TESS će biti lansirana danas, ali u 18:32 sati po lokalnom vremenu, odnosno 32 minute poslije ponoći po našem vremenu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,