Subota, 23. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Japanske odbojkašice odsad treniraju uz robote (VIDEO)

Najnoviji član japanskog odbojkaškog tima malkice je neobičan. Čelni ljudi tima uvjereni su da će poboljšati igru momčadi učeći ih kako odigrati dobru kontru.

Riječ je o sportskom stroju spojenom na nekoliko pari robotskih ruku. Prema navodu New Scientista, Odbojkaški savez Japana koristi ovog robotskog odbojkaša koji pomaže pri svakodnevnim treninzima.

Robot se sastoji od tri para ruku povezanih na pomični torzo koje se miču naprijed i nazad iza mreže. Robot simulira protivničke igrače koji blokiraju loptu, a svaka kretnja može se programirati putem kontrolnog softvera koji je, pogodili ste, u rukama trenera. Ovo igračima omogućuje da vježbaju kontre protiv niza različitih obrambenih formacija.

‘Mašina za blokiranje’ korištena je na treninzima japanskog nacionalnog ženskog tima, kažu iz New Scientista, a može se kretati po terenu brzinama do 3,7 metara u sekundi – što je brže od bilo kojeg ljudskog igrača. Doduše, on se može samo micati po prethodno određenim pozicijama i ne reaguje na kretnje ljudskih igrača. Njegovi tvorci planiraju dodati senzore za kretnje kako bi robot mogao bolje testirati i trenirati svoje protivnike. (newscientist.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,