Četvrtak, 21. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hiperlup 1: Voz koji će dostizati brzinu od 1000 kilometara na sat

“Hiperlup jedan” testirao je prvi put superbrzi transport koji će se sastojati od levitirajućih vagona smještenih u cijevi sa veoma niskim pritiskom vazduha koji će dostizati avionske brzine.

Konačni plan je da “Hiperlup”, kao zamjena za klasične vozove, dostigne brzinu od hiljadu kilometara na sat. Tom brzinom, putovanje od San Franciska do Los Angelesa trajalo bi samo 50 minuta.

Sistem je dizajniran tako da bude samostalan, bez ljudskih operatera, tih i uvijek dostupan.  Kada bi se postavila prava trasa između dva grada, vagoni bi trebalo da se kreću svakih 10 do 20 sekundi.

Trenutni dizajn postavlja cijev iznad površine zemlje, ali kompanija pretpostavlja da će se češće nalaziti pod zemljom. Prvi pravi i uspješan test odrađen je u Nevadi. Nije korišten vagon, već testna kolica koja sadrže sve pogonske elemente.

Unutar cijevi postignut je pritisak vazduha sličan vakuumu, a kolica su putovala pet sekundi i dostigla brzinu od oko 115 kilometara. To je tek desetina željene brzine, ali konstruktori ističu da je bitnije što je koncept ispitan u stvarnim uslovima. Svi elementi su uspješno prošli test.

Testirani su pogon, kočenje, levitiranje iznad šina i vakuumski sistem. Sljedeći cilj je da se razvije brzina od 400 kilometara na sat. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,