Srijeda, 20. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Falcon Heavy: Najsnažnija raketa na svijetu uspješno lansirana u Zemljinu orbitu (VIDEO)

Tačno u 21:45 po našem vremenu, nakon više prolongiranja, SpaceX je lansirao raketu koja se zove Falcon Heavy. Raketa je, uz oduševljenje prisutnih, uspješno poletjela i brzo nestala na nebu. Lansiranje su putem interneta uživo pratili milioni ljudi.

Kako su ranije saopćili iz kompanije Elona Muska, riječ je o najsnažnijoj raketi na svijetu, koja bi trebala biti velik korak naprijed u ambicioznom planu da ljudi u bliskoj budućnosti stupe na površinu Marsa.

Raketa koja je poletjela s Floride visoka je 70 metara. Falcon Heavy je izgrađen iz tri jezgre Falcona 9, što raketi daje izuzetnu snagu koju podupire devet motora Merlin.

U prijevodu, radi se o 27 manjih potisnika zahvaljujući kojima Falcon Heavy u orbitu može ponijeti do 63 tone tereta.

Ako se ova raketa pokaže uspješnom, Musk može računati na to da u svojoj floti ima raketu dovoljno snažnu za slanje čovjeka na Mars.

Korištenje Heavyja koštat će 90 miliona dolara, što je malo u odnosu na, primjerice, drugu najsnažniju raketu na svijetu.

Delta IV Heavy, kompanije United Launch Alliance, po lansiranju košta 350 miliona dolara, s tim da u orbitu može ponijeti upola manje tereta nego Falcon Heavy.

S obzirom na to da je Musk i izvršni direktor Tesle, ne čudi da će SpaceX u Heavyju prevoziti primjerak električnog automobila Tesla Roadster.

Radi se, naravno, o marketinškom, ali i praktičnom potezu, jer Musk ne želi velikim teretom preopteretiti novi sistem. U Tesli će se iznova emitirati pjesma Davida Bowieja Space Oddity.

Desetak minuta nakon lansiranja Falcon Heavyja, dvije rakete su se odvojile i uspješno spustile na tačno predviđena mjesta, nedaleko od mjesta odakle su netom prije u sklopu Falcona poletjele.

“Ovo je velik događaj u historiji letova svemirom”, napisao je CNN nakon što su dvije rakete uspješno prizemljile. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,