Četvrtak, 24. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Facebook testira novu opciju “downvote”

Kompanija Facebook započela je testiranje nove opcije “downvote” koja će se pojavljivati pored opcija “like” i “reply” prilikom komentarisanja postova.

“Downvote”, koji podsjeća na “dislike” korisnici će moći da upotrebljavaju za davanje negativnih ocjena komentarima koji im se ne sviđaju.

Iz popularne društvene mreže potvrdili su svjetskim medijima kako rade testiranja “downvote” opcije, ali portparol Facebook-a kaže da je njihov cilj da to bude metoda uklanjanja negativnih i ružnih komentara na javnim postovima.

Korisniku koji klikne na “downvote” opciju biće sakriven komentar kojem je dao negativnu ocjenu.

Potom će ih Facebook upitati da li je taj komentar bio uvredljiv, zbunjujući ili nepovezan s temom.

“Ne testiramo ‘dislike’ opciju. Istražujemo način na koji nam korisnici mogu dati povratnu informaciju o komentarima na javnim postovima. Ova opcija trenutno je dostupna malom broju ljudi u Americi”, rekao je portparol kompanije.

Generalni direktor Mark Zuckerberg obećao je da će ove godine ulagati velike napore u preusmjeravanje načina na koji njegova kompanija daje prioritete postovima.

Zbog toga ćete na popularnoj društvenoj mreži sve češće viđati postove svojih prijatelja i porodice umjesto objava organizacija, firmi i medija.

Pružajući korisnicima mogućnost da utiču na javno ponašanje na internetu, što je odnedavno uveo i Reddit, Facebook će imati bolji uvid u teme i diskusije koje zanimaju ljude.

Društvena mreža na ovaj način želi da podstakne značajne interakcije i zaobiđe javna vrijeđanja, baš kao što trenutno skreće pažnju korisnicima na lažne vijesti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje