Ponedjeljak, 20. studeni 2017.
Preuzmite sliku

Začinite jesen: Mirisna piletina s narandžom i đumbirom

Popularno

Poznato je da se piletina savršeno ljubi s narandžom, a za još bolji doživljaj dodaj đumbir i posluži s rižom! Pored toga što ćeš na tanjuru imati boje jeseni, đumbir će ti probuditi osjetila i dati energiju usred pauze od posla ili začiniti atmosferu na privatnom brunchu s prijateljicama.

Sastojci

za 4 porcije

1/2 šolje soka od narandže (100% udio voća)
60 ml soja umaka
3 kašika đumbira, korijen
2 režnja bijelog luka
2 kašike maslinovog ulja
2 kašičice rižinog octa
2 kašičice muscovado smeđeg šećera
2 kašičice narančine kore
600 g pilećih prsa
1 kašika kukuruznog škroba

Priprema

U maloj zdjelici pomiješaj sok narandže, umak od soje, đumbir, bijeli luk, 1 kašiku ulja, ocat, šećer, narandžinu koricu i papar.

Piletinu nareži na trakice i stavi u plastičnu vrećicu sa zip zatvaračem i ulij 1/3 marinade.
Zatvori, protresi i mariniraj 1 sat u frižideru. Izvadi piletinu iz vrećice a višak marinade baci.
Zagrij veću tavu ili wok, dodaj preostalo ulje i peci piletinu u dvije ture po 5-6 min, dok piletina poprimi zlatno smeđu boju.

Odloži sa strane. Smanji jačinu vatre, dodaj preostalu marinadu u tavu te zagrij do vrenja.
U manjoj zdjelici pomiješaj kukuruzni škrob sa jednom kašikom vode pa ulij u marinadu i kuhaj 1 min.

Dodaj piletinu u tavu i kuhaj sve skupa još 1 min. Posluži s rižom, kvinojom ili prilogom po želji. (gastro.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,