Na Karibima posebno vole pohovane gnječene banane, tačnije radi se o tome da mekane izgnječene banane pomiješaju sa smjesom (koja sadrži više mlijeka i žumanaca) i tako ih peku kao uštipke
Pohovane banane je jednostavno pripremiti – samo ih umačete u pripremljenu smjesu i pržite u ulju. Mnoštvo je dobrih kombinacija, a mi vam donosimo neke:
Pravimo ih slično kao i pohovane jabuke. Međutim, banane možete pohovati cijele, u komadićima ili izmiksati sa drugim voćem, praviti kuglice, pa ih pohovati.
Pripremaju ih i vole širom svijeta, a gotovo svaka zemlja, u kojoj se gaje banana, ima svoj recept za ove banana slastice.
Većina smjesa u koje se umaču banane (ali i jabuke i slično voće za pohovanje) sadrži jaja, brašno, šećer i vodu, a može uključivati i sjemenke, začine, med…
Na Karibima posebno vole pohovane gnječene banane, tačnije radi se o tome da mekane izgnječene banane pomiješaju sa smjesom (koja sadrži više mlijeka i žumanaca) i tako ih peku kao uštipke.
Osnovna smjesa za pohovanje: 1,5 šolja brašna, 1 šolja mlijeka, pola praška za pecivo, 1 kašičica maslaca, 2 šolje šećera, malo soli (smjesi možete dodati cimet, vanilin šećer, muškatni oraščić, sjemenke, miješati pšenično brašno sa drugim vrstama brašna, mljevenim keksom…).
Još je potrebno: ulje za prženje i dvije do tri veće banana.
Postupak pripreme:
1. Zagrijte ulje do 180 stepeni (u zavisnosti od veličine šerpe u kojoj pohujete trebat će vam oko dvije do dvije i po šolje ulja).
2. Izmiješajte prvo suhe sastojke za smjesu, pa im dodajte vlažne i ponovo izmiješajte da dobijete smjesu sličnu onoj za palačinke, ali malo gušću.
3. Izgnječite banane, pa ih dodajte u smjesu. Grabite kašikom i pecite kao uštipke.
4. Umjesto da ih gnječite, banane možete prepoloviti i umakati u smjesu, pa u prezle i pohovati u ulju.
Varijanta sa zobenim pahuljicama
Ovo jedan još jednostavniji recept.
Potrebno je: banana, ¼ šolje brašna, ¼ šolje zobenih pahuljica, 1 jaje umućeno, 1 kašika meda, ulje za prženje.
Postupak pripreme:
1. Ulje zagrijte u dubljoj posudi do 170 stepeni.
2. U odvojene posude stavite brašno, umućeno jaje i zobene pahuljice.
3. Banane ogulite i prerežite na dva dijela. Komade prvo umačite u brašno, pa u jaje i na kraju u zobene pahuljice.
4. Pecite ih u ulju dok lagano ne porumene, pa vadite na papirnu salvetu. Poslužite poprskane medom i uz kuglu sladoleda. (coolstyle.ba)