Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Umak od mladog luka za zdravija i ukusnija jela

Preuzmite sliku

Mladi luk, ta proljetna biljka iznimno je hranjiva i pruža vašem organizmu brojne nutrijente. Nemojte da vas odbije intenzivan miris luka, jer njegove dobrobiti su brojne. Naime, mladi luk snižava nivo šećera, reguliše holesterol i pritisak, smanjuje rizik od nastanka raka te ublažava hronične upale u tijelu.

Usput budi rečeno, ako prije početka ljeta želite izgubiti koji kilogram viška, trebate što češće konzumirati mladi luk.

Možete ga grickati, možete ga ubaciti u salate, a možete od njega napraviti odličan umak.

Potrebni sastojci:

-4 kašike maslinovog ulja

-Kukuruz iz limenke (količina po želji)

-Malo mladog luka

-4 kašike ghee maslaca

-Malo bibera

-2 kašike naribanog parmezana

-Himalajska sol

Priprema: 

Pomiješajte kukuruz i luk pa ih malo poprskajte maslinovim uljem, soli i biberom. Pržite sve zajedno na tavi 1-2 minute i stalno miješajte, a zatim dodajte malo ulja pa pržite još desetak minuta. Njoke ili tjesteninu stavite kuhati pa iscijedite i stavite na tanjir. Na njih dodajte maslac pa kukuruz i luk, a na kraju pospite parmezanom i ukrasite bosiljkom. (Tuzlanski.ba/Tvornicazdravehrane.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: