Mladi luk, ta proljetna biljka iznimno je hranjiva i pruža vašem organizmu brojne nutrijente. Nemojte da vas odbije intenzivan miris luka, jer njegove dobrobiti su brojne. Naime, mladi luk snižava nivo šećera, reguliše holesterol i pritisak, smanjuje rizik od nastanka raka te ublažava hronične upale u tijelu.
Usput budi rečeno, ako prije početka ljeta želite izgubiti koji kilogram viška, trebate što češće konzumirati mladi luk.
Možete ga grickati, možete ga ubaciti u salate, a možete od njega napraviti odličan umak.
Potrebni sastojci:
-4 kašike maslinovog ulja
-Kukuruz iz limenke (količina po želji)
-Malo mladog luka
-4 kašike ghee maslaca
-Malo bibera
-2 kašike naribanog parmezana
-Himalajska sol
Priprema:
Pomiješajte kukuruz i luk pa ih malo poprskajte maslinovim uljem, soli i biberom. Pržite sve zajedno na tavi 1-2 minute i stalno miješajte, a zatim dodajte malo ulja pa pržite još desetak minuta. Njoke ili tjesteninu stavite kuhati pa iscijedite i stavite na tanjir. Na njih dodajte maslac pa kukuruz i luk, a na kraju pospite parmezanom i ukrasite bosiljkom. (Tuzlanski.ba/Tvornicazdravehrane.com)