Ovi keksići jednostavni su za pripremu, veoma ukusni i zdravi.
Sastojci:
250 g maslaca
120 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
nekoliko kapi ekstrakta butter-vanilije
1 cijelo jaje
1 žumance
30 g kakaa
90 g čokolade
1 praška za pecivo
200 g integralnog pšeničnog brašna
200 g oštrog brašna (+ malo za doradu)
100 g brusnice
Priprema:
Umutiti maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati jaje i žumance, te par kapi ekstrakta butter-vanilije i mutiti da postane pjenasto. Dodati pomiješane obje vrste brašna, kakao i prašak za pecivo, čokoladu i brusnice, pa umiješati tijesto. Praviti kuglice veličine krupnijeg oraha. (Ili težine cca 25 g.)
Među dlanovima ih malo stisnuti i redati na papirom obložen pleh. Peći u već zagrijanoj rerni na 175 °C 10-15 minuta, ovisno o rerni, ali nikako ne duže od 20 minuta. Prije posluživanja ohladiti iako se mogu jesti i topli. Hladni keksi imaju ponovo komadiće čokolade koji se osjete pod zub. Od ove količine dobije se oko 40-45 komada keksića. (Tuzlanski.ba)