Ponedjeljak, 18. prosinac 2017.
Preuzmite sliku

Torta za sve prilike: Savršena kombinacija moussea od bijele čokolade i arome narandže

Savršena kombinacija za savršene trenutke. Obradujte drage osobe ovom sjajnom tortom.

Potrebni sastojci za biskvit: 200 g tamne čokolade, 160 g šećera, 100 g maslaca, malo soli, 1 kašika mljevenih badema, 3 jaja, pola kašičice ekstrakta narandže, pola kašičice cimeta, malo muškatnog oraščića.

Za mousse od bijele čokolade: 200 g bijele čokolade, 2 listića želatina, 300 ml slatkog vrhnja, 3 žumanjca, 100 g šećera u prahu, 1 kašičica đumbira u prahu, 2 kašike mlijeka.

Postupak pripreme:

1. Uključite rernu da se grije na 180 stepeni, a okrugli kalup veličine 18 cm, obložite masnim papirom. Čokoladu, maslac i šećer otopite u šerpici na niskoj temperaturu, dodajte malo soli, pa ostavite sa strane da se prohladi.
2. U posebnoj posudi žicom za mućenje mutite bademe i jaja. Ekstrakt narandže i začine (ukoliko koristite) umiješajte u otopljenu čokoladu, pa sjedinite sa jajima i bademima.
3. Smjesu sipajte u kalup i pecite 20 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se u potpunosti ohladi. Ako se biskvit nije digao, ne brinite, upravo takav treba biti.
4. Za mus od bijele čokolade, stavite čokoladu u šerpicu i topite je na pari. Četiri kašike vrhnja lagano ugrijte i u to stavite želatin da se rastopi.
5. Na pari mutite žumanca, šećer i đumbir dok ne dobijete gustu i svilenkastu smjesu, a zatim dodajte želatin, bijelu čokoladu i mlijeko, sve dobro umutite i ostavite da se prohladi.
6. Ostatak vrhnja umutite u šlag i pomiješajte sa smjesom od bijele čokolade i jaja, pa mus prelijte preko čokoladne kore i ostavite da se hladi, najbolje preko noći. Ukrasite tortu komadićima čokolade. (coolstyle.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,