Petak, 21. Septembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Spoj koji rijetko ko ne voli: Torta s mascarpone sirom i kafom

Popularno

Ostavite desert u frižideru nekoliko sati prije posluživanja

Za biskvit od kafe potrebno je: 4 jaja, 4 kašike šećera, 1 kašika instant kafe pomiješane sa kašikom vode, 8 kašika brašna.
Sirup: pola šolje vode, ¼ šolje šećera.
Mascarpone krema: 1 šolja slatkog vrhnja za šlag, 120 g mascarpone sira, 3-4 kašike šećera u prahu, 1,5 kašičica instant kafe pomiješane sa kašičicom vode.

Postupak pripreme:

1. Uključite rernu da se grije na 200 stepeni, a dva okrugla kalupa promjera 20 centimetara, obložite masnim papirom.
2. U veću posudu stavite jaja, šećer i pastu od kafe, pa sve mutite električnim mikserom desetak minuta. Kad je smjesa pjenasta i izdašna dodajte brašno i lagano ga umiješajte uz pomoć kašike. Smjesu ravnomjerno podijelite u dva kalupa i pecite 18-20 minute. Kad su biskviti pečeni izvadite ih iz kaupa i ostavite da se hlade na žici za hlađenje.
3. Za sirup, u manjoj šerpici pomiješajte vodu i šećer, pa zagrijavajte na ringli dok se šećer potpuno ne ohladi, pa ostavite sa strane da se hladi.
4. Za mascarpone kremu u hladnu posudu sipajte hladno vrhnje i šećer, pa mutite mikserom dok vrhnje ne postane čvrsto, ali ne u potpunosti. U posebnoj posudi, mikserom umutite mascarpone sa kafom, pa sir lagano spojite sa umućenim vrhnjem. Prvo dodajte samo četvrtinu vrhnja u sir, dobro sjedinite, pa nježno umiješajte i ostatak.
5. Na tanjir za posluživanje stavite jedan biskvit, pa ga premažite polovinom šećernog sirupa da se dobro namoči. Preko biskvita zatim rasporedite malo manje od trećine kreme od sira. Kremu pokrijte drugim biskvitom, pa ga namočite ostatkom šećernog sirupa.
6. Cijelu tortu premažite ostatkom kreme, a dio možete ostaviti i da napravite ukrasne ružice uz pomoć šprica za ukrašavanje.

Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati prije posluživanja. (coolstyle.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,