Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Spoj domaćeg i svjetskog: Da li vam se sviđa ćevapizza?

Preuzmite sliku

Popularno

Danas vam predstavljamo jedan vrlo neobičan recept – spoj domaće i svjetske kuhinje, koji donosi Take me to food.

Najčudnije jelo koja ćete probati jeste ovo koje sam vam pripremio za danas.

Već nekoliko mjeseci razmišljam da napravim neku preludu kombinaciju domaće i neke svjetske kuhinje. Ćevapi kao burger su sasvim normalna stvar, tako da taj recept ne bih stavljao pod “preluda kombinacija”, ali sjetio sam se nečeg drugog.

Ljubav prema talijanskoj kuhinji, tačnije prema pizzi je velika, a spojiti je s našom kuhinjom bi bila predobra ideja, barem u testnoj fazi, ali se pokazalo kao stvarno fenomenalna ideja.

Ćevapi na pizzi zvučalo je kao ideja koje se niko nije sjetio da napravi, barem na blogovima, ali nakon pretraživanja na netu, vidio sam da se toga već neko dosjetio, ali samo nekoliko restorana. Na portalima s receptima nije bilo nikakvih tekstova. Zato se pripremite, jer u nastavku stiže pizza s ćevapima (ćevapizza?)

  • Sastojci za brašno:

    – 350g brašna

    – 2 i po čajne kašike praška za pecivo

    – 1 čajna kašika soli

    – 1 supena kašika ulja

    – 170ml vode

    Prvo što ćete uraditi jeste suhe sastojke pomiješati u zdjeli te dodati vodu i ulje. Pomiješajte sve to zajedno. Ako je tijesto jako, dodajte još malo vode. Tijesto treba da bude nježno, ali da se ne lijepi. Nakon što ste zamiješali tijesto, prebacite ga na ravnu površinu i miješajte četiri minute i formirajte u oblik koji želite.

    Prije nego pizzu stavite u rernu, ispržite ćevape, a dok se oni prže, izrendajte sir edamer i isjeckajte ljubičasti luk na kolutiće, kao što vidite na slikama. A dok se još prže ćevapi, napravite sos.

    Zatim ćete napraviti sos, za koji vam treba:

    – paradajz

    – svježi bosiljak

    – origano

    – paradajz pasta

    – sol

    U sjeckalicu stavite paradajz te dodajte ostale sastojke i isjeckajte. Ako nemate sjeckalicu, izgnječite paradajz u zdjeli, dodajte ostale sastojke i promiješajte.

    Prije nego su ćevapi gotovi, na pizzu stavite sos i sir edamer i stavite u zagrijanu rernu. Pustite da se peče 20-ak minuta, a zatim dodajte ćevape, koje ćete isjeći na pola. Poredajte ih po pizzi, dodajte luk i vratite u rernu.

    Pecite još pet minuta. Nakon toga izvadite iz rerne i izrežite na komade kako želite. Uživajte! (Oslobođenje)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,