Nedjelja, 19. August 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Slatka eksplozija: Dvostruko čokoladna pita s lješnjacima

Popularno

Umjesto keksa, podlogu napravite od lješnjaka, a zatim dodajte bogatu čokoladnu kremu i oduševite se divnim i tako jednostavnim spojem.

Podloga od lješnjaka dat će divne orašaste okuse, dok će krema, koja se priprema lakše nego što možete zamisliti, biti glavni čokoladni element ove pite. Koristite li tamnu čokoladu, pita će biti nešto rustikalnija dok će mliječne čokolade donijeti slađe okuse.

Kao kontrast silnoj čokoladi, na vrh dodajte tučeno slatko vrhnje, a imate li u kuhinjskom ormariću kokosovo mlijeko, ono će biti još slađi, ali i laganiji dodatak ovoj super čokoladnoj deliciji.

  • Za podlogu će vam trebati:

    350 g lješnjaka
    50 g šećera
    1 kašika kakaa u prahu
    2 kašike maslaca

    Za čokoladnu kremu bit će vam potrebno:

    130 g šećera
    1 kašika brašna
    1 kašičica soli
    4 žumanjka
    3 šolje mlijeka
    200 g čokolade
    2 kašike maslaca
    1 kašičica ekstrakta vanilije
    1 konzerva kokosovog mlijeka ili slatko vrhnje

    Postupak pripreme:

    -Lješnjake tostirajte, očistite, ohladite, pa ih ubacite u blender i usitnite u blenderu.
    -Kada su usitnjeni, u blender ubacite šećer i kakao u prahu, blendajte pa istresite u kalup za pitu i dodajte rastopljeni maslac.
    -Prstima utisnite i stavite u rernu na 180 stepeni, podloga neka se peče oko 20 minuta. Izvadite iz rerne i ohladite.
    -Za to vrijeme pripremite kremu tako da u posudu debljeg dna ubacite šećer, brašno, sol, žumanjke i dobro ih pomiješajte.
    -Stavite na laganu vatru i dodajte mlijeko. Kuhajte uz stalno miješanje.
    -Krema ne smije proključati, a kada se pojave prvi mjehurići, smanjite vatru, miješajte još minutu, pa maknite s vatre.
    -U kremu dodajte čokoladu, maslac i vaniliju.
    -Kremu prekrijte plastičnom folijom tako da je prislonite izravno na kremu kako se na njoj ne bi stvorila kožica, a zatim ju spremite u frižider na barem jedan sat.
    -Na podlogu od lješnjaka dodajte kremu.
    -Gusti dio iz konzerve kokosovog mlijeka ili slatko vrhnje izmiksajte i premažite preko čokoladne kreme.
    -Poslužite ohlađeno. (gastro.24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,