Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slasni kolač od kafe koji ne trebate peći

Preuzmite sliku

Priprema je gotova dok si rekao “keks”, samo treba malo vremena provesti u zamrzivaču prije posluživanja.

Za ovaj kolač od kafe ne treba vam rerna, samo malo jači blender. Pripremit ćete ga dok kažete kolač ili keks, samo se trebate malo strpiti jer treba neko vrijeme provesti u zamrzivaču prije posluživanja.

Kolač od kafe

Kora:

150 g indijskih oraščića
175 g nasjeckanih datulja
2 kašičice instant-kafe
2 kašike vode

Krema:

1 konzerva kokosove kreme
2 kašičice instant-kafe
2 kašike meda ili javorova sirupa
2 kašike Baileysa ili drugog sličnog likera

Glazura:

3 kašike otopljenog kokosova ulja
3 kašike kakaa
med ili javorov sirup (količina po želji, od 1 kašičice do 3 kašike)

Priprema:

1. Stavite sve sastojke za koru u blender i izblendajte dok se smjesa ne poveže. Utisnite u manji pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje.

2. Operite blender i u njega ubacite sastojke za kremu i izblendajte dok se ne dobije glatka smjesa. Premažite preko kore u plehu. Stavite u zamrzivač i ostavite sat vremena.

3. Nakon sat vremena počnite pripremati glazuru. Otopite kokosovo ulje, dodajte kakao i med ili javorov sirup. Prelijte preko kolača i vratite u zamrzivač dok se ne stisne.

4. Izvadite 15-ak minuta prije posluživanja da “malo dođe sebi”. Uživajte! (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,