Ponedjeljak, 24. April 2017.
Preuzmite sliku

Sladoledna Snickers torta od zdravih sastojaka

“Ovu smo tortu osmislile na zahtjev jedne od naših čitateljica koja je željela zdraviju verziju svojeg omiljenog sladoleda – Snickersa. Rezultat je bio veličanstven, nadamo se da će se svi obožavatelji kikirikija i čokolade zaljubiti u ovu slasticu jednako strasno kao i mi”, kažu za ovaj recept autorice knjige “Veganski sladoled”, Viripi Mikkonen i Tuulia Talvio.

Sastojci

Sladoled:

1 limenka (400 ml) punomasnog kokosovog mlijeka (odležanog u hladnjaku preko noći)
3 zrele banane
1/2 šolje (120 ml) maslaca od kikirikija
1 kašičica ekstrakta vanilije
šaka sirovog kikirikija
prstohvat morske soli

Sloj s karamelom:

1/2 šolje (120 ml) maslaca od kikirikija
10 svježih hurmi, bez košpica
4 kašike ekstra djevičanskog kokosovog ulja
1/2 šolje (160 ml) punomasnog kokosovog mlijeka
1/2 kašičice ekstrakta vanilije
prstohvat morske soli
glazura od čokoladnog preljeva
grubo nasjeckani lješnjaci, za ukrašavanje

Priprema

Obložite kalup za hljeb veličine 9×19 cm papirom za pečenje. Stavite sa strane. Otvorite limenku kokosovog mlijeka, izvadite gustu bijelu kremu i stavite je u blender. Dodajte banane, maslac od kikirikija i vaniliju i miksajte dok ne bude glatko. Ulijte sladolednu mješavinu u pripremljeni kalup. U manjoj posudi pomiješajte kikiriki i sol pa pospite po sladoledu i stavite sa strane.

Stavite sve sastojke za karamelni sloj u blender pa miksajte dok ne bude glatko. Po potrebi dodajte malo vode da dobijete konzistenciju glatkog karamel preljeva. Otprilike polovicu preljeva izlijte na sladoled. Ostatak sačuvajte sa strane. Stavite kalup u zamrzivač na oko 3 sata ili dok se ne stvrdne.

Izvadte sladoled iz kalupa i stavte ga na tanjur za posluživanje. Izlijte ostatak karamelnog preljeva na tortu, a na njega izlijte čokoladnu glazuru. Pospite grubo mljevenim lješnjacima. Pustite da torta malo otpusti (da bi se lakše rezala), poslužite i uživajte! Ova količina je za šest osoba. (zdravakrava.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,