Olakšajte si najtopliju sedmicu godine odličnim hladnim desertom!
Semifreddo je idealan za vruće ljetne dane jer ima kremastu teksturu poput moussea, a osvježava poput sladoleda. Isprobajte ovaj recept za koji vam čak ne treba ni vaga – samo kašike i šolja od 2,4 decilitra.
Pripremite ga barem pet sati prije posluživanja, a idealno bi bilo u zamrzivaču bude cijelu noć.
Sastojci:
1/2 šolje nasjeckanih badema
1 i 3/4 šolje tučenog vrhnja
1 i 1/4 šolje šećera + 2 kašike
7 žumanjaka
1/2 šolje limunova soka
kašika limunove kore + 2 kašičice
1/4 kašičice soli
2 šolje malina ili drugoga bobičastog voća
Priprema:
Obložite duguljasti lim za pečenje plastičnom folijom tako da visi izvan okvira. Pospite bademima.
Električnim mikserom istucite vrhnje pa ostavite u frižideru. Pomiješajte šećer sa žumanjcima, limunovim sokom i korom te dodajte sol. Stavite na paru i miješajte dok se ne zgusne.
Maknite s pare pa miksajte dok se ne ohladi. Dodajte ohlađeno tučeno vrhnje i prebacite smjesu u lim za pečenje. Poravnajte i preklopite plastičnom folijom pa ostavite u zamrzivaču. Prije posluživanja, prema želji, pospite malinama i ostatkom šećera te ukrasite s dvije kašičice limunove kore. (gastro.hr)