Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za savršene krofne sa trikovima koji sprječavaju upijanje masnoće

Preuzmite sliku

Ovaj recept garantuje najsočnije krofne bez upijanja masnoća

Sastojci za krofne: 

– 1 kg glatkog brašna
– 2 cijela jaja i 2 žumanjka
– 1/2 šolje šećera
– 1 čajna kašika soli (puna do rubova)
– 2 vanilin šećera
– ½ vrećice praška za pecivo
– malo ribane korice limuna
– 1 čajna kašika rakije
– 1 dcl ulja
– 5 dcl mlijeka
– 1 kocka svježeg kvasca

Priprema krofni:

1. U posudi zagrijte 1 dcl mlijeka (ne smije biti prevruće) dodajte 1 čajnu kašiku šećera i 1 čajnu kašiku brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže.

2. Jaja tucite sa šećerom i malom kašikom soli dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom je dodajte u toplo brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Dodajte potom toplo ulje, kašiku rakije, izmiješajte i dodajte kvasac i naposljetku toplo mlijeko (preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smjesu kvasca).

3. Dobijenu smjesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili cijelu smjesu, ostavite da se dobiveni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.

4. Lonac napunite uljem i zagrijte (ulje treba biti vrelo, nikako pregrijano na takvo će vas upozoriti stvaranje mjehurića). Krofne sada stavljajte u zagrijano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore.

Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krofne nastaje bijela crta baš poput originalnog izgleda).

5. Špricaljku za kreme napunite pekmezom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.

Savjet: 

1. Pola vrećice praška za pecivo je važno dodati, jer ono će spriječiti nastajanje rupica u krafnama.

2. Mala kašika rakije dodana u smjesu spriječit će upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne pretjerate s količinom komada zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upiti će više masnoće.

3. Kako bi vam krofne uspjele važno je da su svi sastojci topli, tako brašno prije nego ga umijesite zagrijte u rerni oko 3 minute na temperaturi od 20 °C.

Prijatno! (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,