Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za početnike: Griz pita koja osvaja na prvi zalogaj

Preuzmite sliku

Popularno

Jedinstvena poslastica koja se vrlo brzo i jednostavno priprema i uspijeva svaki put

Sastojci

Za tijesto:

100 g masti

1 jaje

3 kašike meda

2 kašike kakao praha

270 g brašna

50 ml mlijeka

1 kašičica sode bikarbone

Za krem:

500 ml mlijeka

4 kašike šećera

60 g (5 kašika) griza

50 g bijele čokolade

Priprema

1. Brašno pomiješati sa sodom bikarbonom. U drugu posudu staviti mast, jaje, med, kakao i mlijeko i izmiksati.

2. Postepeno dodavati brašno, pa nastaviti miješenje rukom da se dobije fino, mekano tijesto, pa ga podijeliti na dva jednaka dijela.

3. U malo mlijeka dodajte šećer i griz, promiješajte, a ostatak mlijeka stavite na ringlu da provri.

4. U tankom mlazu sipajte razmućeni griz, neprestano miješajući. Dodajte čokoladu i rastopite je u grizu. Ostavite da se malo prohladi, povremeno promiješajte da se ne bi stvorila korica.

5. Sada razvucite posebno obje kore na papiru. Prvu koru sa papirom stavite u odgovarajući pleh i izbockajte je viljuškom na nekoliko mjesta. Na koru sipate mlaku kremu. Drugu koru takođe izbockajte viljuškom i stavite je naopako preko kreme i rukama nježno poravnajte odozgo kako bi se krema i kora zalijepile.

6. Pecite pitu na 180 stepeni oko 10 minuta. Pitu ohladite u frižideru.

7. Po želji dodajte glazuru od čokolade ili pospite pitu prah šećerom. (stvarukusa.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,