Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za najfiniji hljeb bez glutena s kefirom (FOTO)

Preuzmite sliku

Ovaj hljeb s kefirom još je jedan u nizu zdravih verzija koje možete sami i na brzinu pripremiti kod kuće…

Kefir možete pripremiti i kod kuće uzgajajući kefir gljivicu, a odlična je za liječenje raznih oboljenja – od psorijaze, tumora, pa sve do reume i artritisa. Uz to, jednostavno će ojačati vaš imunitet kao i održavati visinu holesterola!

Pripremite ovaj hljeb, dodajte sjemenke po izboru i uživajte u zalogaju zdravlja!

  • recept-za-najfiniji-hljeb-bez-glutena-s-kefirom002-20160919-jpg
  • Sastojci: 

    – 560 g MIXB brašna (SCHAR)

    – 450 ml kefira 

    – 1 čajna kašičica soli

    – 2 čajne kašičice psilijuma

    – pola kocke svježeg kvasca

    – 150 ml toplog mlijeka

    – 1 čajna kašičica šećera

    – 2 čajne kašičice MIXB brašna (SCHAR)

  • recept-za-najfiniji-hljeb-bez-glutena-s-kefirom003-20160919-jpg
  • Priprema:

    Kad se kvasac digne na toplom (15 minuta), zamijesite tijesto mikserom, pokrijte i ostavite na toplom 30-40 minuta. Tijesto je rjeđe, mekše (zato miješajte mikserom).

    Zatim ponovno izmiksajte i prebacite u kalup obložen pek-papirom (ja sam pekla u kalupu promjera 26 cm). Pospite sjemenkama (ja sam stavila bučine sjemenke po želji).

    Peći na 190 stepeni 35-40 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice). (Autor: Adrijana Bručič – Bezglutenska Radost)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,