Ovaj hljeb s kefirom još je jedan u nizu zdravih verzija koje možete sami i na brzinu pripremiti kod kuće…
Kefir možete pripremiti i kod kuće uzgajajući kefir gljivicu, a odlična je za liječenje raznih oboljenja – od psorijaze, tumora, pa sve do reume i artritisa. Uz to, jednostavno će ojačati vaš imunitet kao i održavati visinu holesterola!
Pripremite ovaj hljeb, dodajte sjemenke po izboru i uživajte u zalogaju zdravlja!
Sastojci:
– 560 g MIXB brašna (SCHAR)
– 450 ml kefira
– 1 čajna kašičica soli
– 2 čajne kašičice psilijuma
– pola kocke svježeg kvasca
– 150 ml toplog mlijeka
– 1 čajna kašičica šećera
– 2 čajne kašičice MIXB brašna (SCHAR)
Priprema:
Kad se kvasac digne na toplom (15 minuta), zamijesite tijesto mikserom, pokrijte i ostavite na toplom 30-40 minuta. Tijesto je rjeđe, mekše (zato miješajte mikserom).
Zatim ponovno izmiksajte i prebacite u kalup obložen pek-papirom (ja sam pekla u kalupu promjera 26 cm). Pospite sjemenkama (ja sam stavila bučine sjemenke po želji).
Peći na 190 stepeni 35-40 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice). (Autor: Adrijana Bručič – Bezglutenska Radost)