Hladno vrijeme podrazumijeva i unos zdrave hrane, a bijeli luk u kombinaciji sa piletinom idealan je ručak za ovo doba godine.
Sastojci:
2 glavice bijelog luka
8 pilećih bataka
200 ml pilećeg temeljca
80 ml bijelog vina
2 kašike senfa
2 kašike brašna
3 kašikeekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol i biber
Priprema:
1. Odvojite svaki češanj luka, ogulite ih i lagano zgnječite nožem. Pileće batke dobro posolite.
2. Na ugrijanom ulju i na umjerenoj temperaturi popržite sav luk uz miješanje dok ne dobije nježnu smeđu boju. Za to će vam biti potrebno oko 2 minute. Izvadite luk sa strane.
3. Na istom ulju popržite piletinu, pecite oko 4 minute s jedne strane dok ne počinje tamniti. Okrenite piletinu, u lonac vratite bijeli luk, ulijte vino i kuhajte oko jedne minute.
4. Izmiješajte pileći temeljac, brašno i senf dok ne dobijete jednoliku tekućinu bez grudvica. Ulijte temeljac u lonac i pričekajte da zavrije. Potom smanjite temperaturu, pokrijte piletinu i kuhajte još oko deset minuta dok se piletina ne skuha do kraja. (Tuzlanski.ba)