Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept dana: Naan – azijski hljeb

Preuzmite sliku

Popularno

Donosimo vam recept za ”Naan”, azijski hiljeb koji je više nalik na lepinice koje su naše nane pravile.

Sastojci

1 omot instant kvasca
1 kašičica smeđeg šećera
300 g brašna
so
1 kašika ulja
2 kašike jogurta
1-2 kašike mlijeka

Priprema

Pomiješajte kvasac sa 100-150 ml zaslađene tople vode pa ostavite desetak minuta dok se ne zapjeni. Izmiješajte brašno i so, zatim dodajte ulje, jogurt, mlijeko i kvasac.
Mijesite dok ne nastane elastično i meko tijesto (oko 10 minuta). Pokrijte i ostavite na toplom da se diže oko pola sata. Zagrijte rernu na 150 stepeni.
Tijesto još jednom promijesite i podijelite na 4-5 loptica te ih razvaljajte u oblik elipse debele oko 1 cm. Pecite oko pola sata.
Naan možete ispeći i na tavi: namastite je uljem ili pročišćenim maslacem i pecite naan dok se s gornje strane ne pojave balončići. (Tuzlanski.ba/Kuhaj.hr)

  • recept-dana-naan-azijski-hljeb
  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,