Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept dana: Lazanje od blitve i bešamel-umaka

Preuzmite sliku

Donosimo vam recept za lazanje od blitve i bešamel-umaka…

Sastojci

Umak

1 l mlijeko kravlje ( 3.3% masti ); 1 kom. luk ,crveni ; 2 lista – lovorov list ; muškatni oraščić ; 75 g maslac, slani; 75 g pšenično brašno, bijelo; 125 g gouda punomasni; 35 g parmezan; sol; biber; 

Ostalo

500 gblitva; 2 kašike ulja (maslinovo); 1 kom. luk ,crveni ; 2 režnja bijelog luka; 450 g tijesto za lazanje; 25 g maslac, slani;

Priprema

1. Za umak pomiješajte mlijeko, luk i lovorov list u loncu na umjerenoj vatri. Neka zakuha pa maknite s vatre i ostavite sa strane 20 minuta. Ocijedite tako da ostane samo tekućina.

2. Otopite maslac u tavi pa dodajte brašno i pržite minutu, dvije. Maknite s vatre i dodajte pola ocijeđenog mlijeka pa miješajte pet minuta. Vratite na vatru i ulijte ostatak mlijeka. Malo promiješajte pa maknite s vatre. Dodajte ribanoga muškatnog oraščića i sireve pa miješajte dok se ne otope. Začinite solju i biberom. Ugrijte pećnicu na 200°C.

3. Narežite blitvu i ostavite sa strane. Trećinu listova blitve blanširajte u posoljenoj vodi pa isperite pod mlazom hladne vode. Ocijedite i ostavite sa strane. Ugrijte ulje u tavi te dodajte luk, bijeli luk i ostatak blitve. Pržite pet minuta dok luk ne omekša.

4. Namastite lim za pečenje pa poredajte listove za lazanje tako da prekriju dno. Preko stavite trećinu listova blitve, trećinu smjese s lukom i isto toliko bešamela. Nastavite redati listove i nadjev dok sve ne potrošite. Po površini natrgajte maslac. Pecite 25-30 minuta i poslužite. (Gastro.hr)

  • recept-dana-lazanje-od-blitve-i-besamel-umaka
  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,