Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Palačinke s jabukama idealne za jesenja jutra

Preuzmite sliku

Vjerujemo da ste dosad pripremali poznatiji recept s naribanim jabukama, gdje je voće samo dodatak. U našem su receptu jabuke glavne zvijezde, omotane ukusnim i jednostavnim tijestom za američke palačinke i posute cimetom. Okus cimeta i jabuka u kombinaciji s tijestom trebao bi bar malo razvedriti jutro!

Pripremite četiri veće jabuke i narežite ih na kolutove debele otprilike centimetar. Sredinu izdubite uz pomoć malih okruglih kalupa za keksiće ili se poslužite nožem. Tijesto pripremite prema receptu u nastavku i umočite svaki kolut. Položite jabuke na zagrijanu tavicu i pecite otprilike dvije minute sa svake strane. Pomiješaj 100 g šećera sa kašičicom cimeta i pospite jabuke odmah nakon pečenja. Možeš ih poslužiti uz javorov sirup ili karamel, ali odlične su i bez preljeva.

Potrebno vam je:

200 g brašna
1 paketić praška za pecivo
1 kašičica soli
1 kašika šećera
250 ml mlijeka
1 jaje
3 kašike otopljenog maslaca

Priprema: U posudi najprije pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. U sredini napravite rupu pa dodajte mlijeko, jaje i otopljeni maslac. Miješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Ako je potrebno, dodajte još mlijeka ili brašna. Kockicom maslaca premažite zagrijanu tavu pa na njoj pecite manje i deblje palačinke. Pecite dok ne poprime zlatnu boju sa svake strane, minutu do dvije. (zdravakrava.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,