Srijeda, 19. Decembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Neobična slastica: Tiramisu torta od palačinaka

Ovakvu tortu niste probali, vrijeme je da je pripremite i uživate u savršenom ukusu.

Osnovni sastojci: 

slatka pavlaka, palačinke, mlijeko, jaja, šećer, krem sir, maskarpone, kakao

Sastojci

20 standardnih palačinaka

2 šolje mlijeka

1 kašičica paste od vanile ili ekstrakta

4 žumanjca

1 šolja šećera

½ šolje gustina

1 kašika maslaca

¾ šolje krem sira

¼ šolje maskarpone sira

2 šolje slatke pavlake

4 kašike šećera u prahu

2 kašičice vanila ekstrakta

Kakao u prahu

Priprema

1. Mlijeko stavite u šerpicu na šporetu da se grije skoro do tačke ključanja, sipajte ekstrakt i ostavite da stoji 10 minuta.  Jaja i šećer mutite u šerpi pa dodajte gustin. U posebnoj posudi umutite sireve i puter.

2. U smjesu jaja i šećera, polako sipajte vrelo mlijeko i stalno miješajte da jaja ne koaguliraju. Nakon toga stavite na šporet da lagano krčka dok se zgusne, oko dva minuta. Pripremljenu kremu umiješajte u sireve, dobro umutite da se sve sjedini i ostavite da se gladi najamnje 4 sata u frižideru.

3. Kad je smjesa hladna, pomiješajte je sa šlagom koga ste umutili sa vanila ekstraktom i šećerom u prahu. I sad je vrijeme da slažete tortu. Na tanjir stavite palačinku, premažite kremom i nastavite tako dok ne potrošite sav materijal. Stavite tortu u frižider na hlađenje najmanje dva sata. Prije posluživanja pospite kakaom u prahu. (stvarukusa.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,