Ponedjeljak, 18. prosinac 2017.
Preuzmite sliku

Napravite pitu od jabuka na potpuno nov i jednostavan način

Kada nam se jede nešto slatko, postoji mnogo načina da zadovoljimo svoj “slatki zub”…

Na našu sreću, postoji toliko recepata i improvizacija uz pomoć kojih možemo da napravimo nešto vrlo ukusno i jedinstveno. Bitno da je znate da upotrijebite namirnice koje imate kod kuće na pravilan način kako biste dobili savršeni domaći proizvod. Danas ćemo vam predsatviti jedan odličan recept za pravljenje pite od jabuka koja nema klasične kore, niti se peče toliko dugo. O čemu je riječ i šta vam je sve potrebno saznajte u nastavku…

Sastojci:

– 150g šećera
– pola kašike morske soli
– 2 vanilin šećera
– 100g putera otopljenog na sobnoj temperaturi + 50-70g hladnog putera
– kašika cimeta
– 2 jabuke
– oko 200g izdrobljenih ovsenih pahuljica
– 200ml slatke pavlake

Za dekoraciju možete upotrebiti cimet, kokos, usitnjene orahe ili druge sastojke po želji.

Priprema:

Napravite slanu karamelu tako što ćete zagrijati šećer uz stalno miješanje. Kada se otopi i napravi karamela, ubacite 100g otopljenog putera. Sve dobro promiješajte pa dodajte slatku pavlaku takođe uz miješanje. Kuhajte smjesu oko 5 minuta, dodajte malo morske soli i sklonite sa ringle.

Na redu je pravljenje smjese. Očišćene i isjeckane jabuke narendajte na sitne komade. U drugoj posudi pomiješajte pahuljice sa cimetom i hladnim puterom i izmiješajte sve rukama kako biste dobili jednaku smjesu.

Pripremite manje posude koje mogu izdržati visoku temperaturu i u njih počnite da redate smjese ovim redoslijedom: dvije kašike karamele + 2 (ili 3) kašike jabuka sa cimetom + smjesa od ovsenih pahuljica. Stavite sve u rernu koju ste zagrijali a 180 stepeni i pecite oko 25 minuta.

Vaša “pita” od jabuka je gotova, a poželjno ju je poslužiti uz kuglu sladoleda, bobičasto voće ili neki preliv. (zenskimagazin.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,