Srijeda, 22. August 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Najpopularniji recept za kolač s preljevom od karamele i šlagom

Recept za čokoladni kolač s preljevom od karamele i šlagom na Pinterestu je sačuvan čak 249.000 puta te je postao najpopularniji recept za kolač na toj društvenoj mreži. Recept nije prezahtjevan, možete ga prilagoditi vlastitim željama i ukusu i, najvažnije, zvuči zaista prefino

Američka blogerica i zaljubljenica u kuhanje Lauren Allen vodi stranicu “Tastes Better from Scratch” na kojoj je objavila recept za kolač nazvan “Better Than Anything Cake” (“Kolač bolji od ičega”) u kojem se nalazi kombinacija tri mnogima omiljena sastojka: čokolade, karamele i šlaga.

U receptu se može koristiti kupovni ili domaći preljev od karamele, a želite li izraditi domaći preljev Lauren predlaže recept u nastavku.

Sastojci za domaći preljev od karamele (za otprilike 450 mililitara preljeva):

– 175 grama maslaca
– 190 grama smeđeg šećera
– 2 kašike vode
– ¼ kašike soli
– 1 kašika ekstrakta vanilije
– 125 mililitara kondenziranog mlijeka (po želji možete staviti i malo više mlijeka)

Priprema:

1. Maslac, smeđi šećer, vodu i sol stavite u lončić i zagrijte na srednje jakoj vatri. Neprekidno miješajte dok se maslac ne otopi.

2. Kad se maslac otopi, pustite mješavinu da zakipi i neka kipi oko 5 minuta uz neprekidno miješanje.

3. Maknite s vatre te umiješajte vaniliju i 125 mililitara mlijeka. Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte ostatak mlijeka ako želite rjeđi preljev.

Savjet: Želite li sačuvati preljev za kasniju uporabu ulijte ga u staklenku i držite u frižideru najduže 7 dana. Prije serviranja preljev zagrijte u mikrovalnoj nekoliko sekundi.

Baza “Kolača boljeg od ičega” je čokoladni biskvit koji se također radi po receptu Lauren Allen za “Savršeno čokoladni kolač”.

Sastojci za čokoladni biskvit (“Savršeno čokoladni kolač”):

– 250 grama šećera
– 220 grama višenamjenskog brašna
– 100 grama kakaa
– 1 i pol kašičica praška za pecivo
– 1 i pol kašičica sode bikarbone
– 1 kašičica soli
– 2 jaja
– 250 mililitara mlijeka
– 125 mililitara biljnog ulja
– 2 kašičice ekstrakta vanilije
– 250 mililitara kipuće vode

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 170 stepeni. Protvan veličine otprilike 20 x 30 cm namastite i pospite brašnom.

2. U velikoj zdjeli pomiješajte šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.

3. Dodajte jaja, mlijeko, ulje i vaniliju; miješajte mikserom na srednjoj jačini dvije minute.

4. Ulijte kipuću vodu miješajući cijelo vrijeme (smjesa će biti rijetka). Ulijte smjesu u protvan.

5. Pecite 30 do 35 minuta.

Uz čokoladni biskvit i preljev od karamele za “Kolač bolji od ičega” trebat će vam još:

– 4 decilitra zaslađenog kondenziranog mlijeka
– 375 militara vrhnja za šlag
– 30 grama šećera u prahu
– tri do četiri čokoladna prutića, narezani

Priprema:

1. Ispecite čokoladni biskvit (“Savršeno čokoladni kolač”), pustite da se hladi oko 5 minuta, a zatim viljuškom ili s krajem kuhače izbušite rupe u njemu.

2. Preljev od karamele odmah izlijte preko čitavog kolača. Zatim izlijte zaslađeno kondenzirano mlijeko.

3. Pustite da se kolač do kraja ohladi.

4. Dok se kolač hladi, vrhnje za šlag stavite u posudu i tucite dok ne dobijete mekani šlag.

5. Dodajte šećer u prahu i istucite šlag dok ne postane čvrst te ga raspodijelite po kolaču.

6. Pospite s komadićima čokoladnih prutića. Stavite u hladnjak i pustite da odstoji najmanje jedan sat do jedan dan prije serviranja. Što duže kolač odstoji, to će biti finiji.

Uživajte!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,