Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najjednostavnija čokoladna torta gotova za tren oka

Preuzmite sliku

Četiri sastojka i malo vremena dovoljno je za čokoladnu slasticu kojoj nećete moći odoljeti

Čokolada uvijek popravlja raspoloženje a čokoladna torta sigurno može uljepšati dan. Recept za ovu tortu izuzetno je jednostavan, a dovoljno je 10 do 15 minuta za pripremu. Dobit ćete mekanu i ukusnu slasticu. Možete je poslužiti odmah nakon pečenja, ali ako je pustite da odstoji 12 sati biskvit će se spustiti a okus torte bit će još bolji. Slobodno dodajte neki svoj omiljeni okus poput vanilije, kave i torta će biti još bolja.

Sastojci:

200 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca
4 jaja
prstohvat soli
50 g šećera
korica narandže (prema želji)

Priprema: 

Zagrijte rernu na 180 stepeni.
Maslac i čokoladu zajedno zagrijte na pari od 2 – 4 minute, povremeno promiješajte dok se ne otope. Zdjela s vodom ne smije biti vrela i ne smije doticati zdjelu s čokoladom kako se čokolada ne bi skuhala. Lim za pečenje promjera 18 cm namažite maslacem i stavite sa strane.
Kada se čokolada rastopi dodajte šećer. Zatim umiješajte jedan po jedan žumanjak. I koricu narandže prema želji.
Umutite bjelanjke s prstohvatom soli.
Nježno umiješajte bjelanjke u čokoladu, počnite s jednom trećinom bjelanjaka pa lagano dodajte ostatak.
Smjesu stavite u lim koji ste prethodno namastili maslacem. Pecite 25- 30 minuta.
Nakon pečenja možete ga poslužiti nakon 10 – 15 minuta. Sa šlagom ili sladoledom. (gastro.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,