Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kolač pun oraha i čokolade: Bezimeni desert niko ne zaboravlja

Preuzmite sliku

Ovaj kolač nema ime jer mu je dovoljan samo ukus. Toliko je pun čokolade, fila i oraha da ga nikad nećete zaboraviti.

Sastojci za tijesto:

10 bjelanaca
250 gr kristal šećera
220 gr mljevenih oraha
3 male kašičice brašna

Sastojci za čokoladni fil:

200 gr tamne čokolade
250 ml tečne pavlake za šlag

Preliv:

150 gr mliječne čokolade
200 ml tečne pavlake za šlag
1 mala kašičica putera

Priprema:

Prvo napraviti čokoladni fil. Sitno isjeckati čokoladu, ugrijati do vrenja tečnu pavlaku za šlag, preliti preko čokolade i dobro sjediniti, izmiješati da se dobije glatka i sjajna smjesa.

Dobro ohladiti u frižideru oko 3 – 4 sata. Bjelanca miksirati dok se ne dobije srednje čvrsta pijena pa polako dodavati šećer uz stalno miksiranje.

Kada se dobo miksira samo lagano umiješati mljevene orahe i brašno. Sipati smjesu u veliku tepsiju od rerne u koju je stavljen papir za pečenje.

Peći tijesto oko 20 – 25 min dok lako ne porumeni po površini. Pečeno tijesto ohladiti pa ga presjeći na tri jednaka djela kraćom stranom (dobiju se tri kore).

Ohlađenu čokoladu izmiksirati pjenasto i podjeliti na dva dijela. Prvu koru premazati polovinom fila, staviti drugu koru, premazati drugom polovinom fila, staviti treću koru. Nafilovan kolač staviti u frižider na dva – tri sata.

U međuvremenu otopiti čokoladu u tečnoj pavlaci, dodati kašiku putera, dobro izmiješati pa ostaviti na stranu da se preliv ohladi. Tečnim prelivom prelijte ohlađen kolač pa ga vratiti u frižider da preliv očvrsne, najbolje preko noći.

Sljedeći dan kolač sjeći na kocke i posluživati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,