Subota, 18. studeni 2017.
Preuzmite sliku

Idealna za hladne dane: Napravite ljekovitu čorbu od bijelog luka

Popularno

Naučno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Washington pokazalo je da bijeli luk može da bude djelotvroniji od antibiotika.

Čorba od bijelog luka je odlična da se izborite sa prehladom i infekcijama.

Naučno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Washington pokazalo je da bijeli luk može da bude djelotvroniji od antibiotika.

Sastojci:

– 50 oljuštenih čehni bijelog luka
– 2 kašike putera
– 2 kašike maslinovog ulja
– 2 glavice crnog luka srednje veličine, isjeckane na kockice
– kašika isjeckane svježe majčine dušice
– 250 ml bistre pileće supe (bujona) kao osnova
– svježi začini – peršun, lovor …
– 5 komadića starog hljeba isječenog na kockice
– 200 ml kisele pavlake

Priprema:

1. Rernu zagrijte na 180 stepeni. Odsjecite vrhove čehna bijelog luka, prelijte s malo maslinovog ulja, zamotajte ih u aluminijumsku foliju i pecite oko 90 minuta. Zatim izvadite i ostavite da se ohlade nekoliko minuta.
2. U međuvremenu, zagrijte dvije kašike maslinovog ulja i malo putera u dubokoj tavi na umjerenoj temperaturi. Pržite isjeckan crni luk oko 10 minuta. Izgnječite pečeni bijeli luk i dodajte tavu s crnim lukom. Dobro promiješajte, dodajte malo majčine dušice, pileći bujon i svježe začinske biljke.
3. Smanjite temperaturu, dodajte kockice hljeba i kuhajte još 5 minuta ili dok hljeb me omekša.
4. Iz tave izvadite svježe začine, a supu promiješajte štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete kremastu teksturu.
5. Kremastu čorbu sipajte u šerpu, dodajte kiselu pavlaku, posolite i pobiberite po ukusu i poslužite. (coolstyle.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,