Petak, 25. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hit u kuhinji: Pohovane palačinke s puretinom i povrćem

Pohovanim palačinkama teško je odoljeti, a kada iste napunite finom smjesom od puretine, krastavaca i paprike, one će sasvim sigurno postati još veći hit u kuhinji!

Klasične palačinke napunite finim umakom koji ste dobili pirjajući puretinu, krastavce i papriku. U kombinaciju možete ubaciti i dodatke po želji, pa će tako ovo jelo biti još ukusnije dodate li mu omiljeno sezonsko povrće.

Ne volite li kiselo vrhnje, zamijeniti ga možete finim domaćim umakom od paradajza, a uz taj će se spoj odlično složiti začini poput bosiljka i origana.

Ovako pripremljene palačinke, umjesto u ulje, možete ubaciti u rernu na oko pola sata, na 180 stepeni, a prije pečenja dobro bi bilo da ih prelijete mješavinom vrhnja i jaja te pospete ribanim sirom.

Poslužite ih uz jednostavnu rižu, proso, omiljeni umak ili tek sezonsku salatu.

  •  

    Potrebno vam je:

    -8 palačinki
    -250 g purećih prsa
    -40 g maslaca
    -5 kiselih krastavaca
    -1 žuta paprika
    -100 ml kiselog vrhnja
    -50 g brašna
    -2 jaja
    -80 g krušnih mrvica
    -Ulje
    -Sol, papar

    Priprema:

    -Puretinu narežite na kockice, posolite, popaprite i ispecite na maslacu.
    -Dodajte sitno sjeckanu papriku i kratko pirjajte.
    -Kad je meso gotovo, dodajte mu sitno nasjeckani krastavac i kiselo vrhnje.
    -Na svaku palačinku stavite po kašiku nadjeva i čvrsto zarolajte.
    -Nadjevene palačinke zatim uvaljajte u brašno pa u jaja i na kraju u krušne mrvice.
    -Pržite ih dok ne poprime zlatnožutu boju.
    -Poslužite ih s umakom prema želji. (gastro.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,