Ako tražite recept za nešto fino, slatko, brzo i jednostavno, onda je kremasti kolač s mandarinama pravo rješenje.
Možete ih koristiti svježe ili one iz kompota, piše recipeci.com.
POTREBNO:
Za biskvit:
4 jaja
8 kašika šećera
4 jašike vrele vode
8 kašika brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Za kremu:
2 pudinga od vanilije
500 ml mlijeka
200 ml jogurta
7 kašika šećera
manja konzerva mandarina
1 svijetli preljev za torte
PRIPREMA: Za biskvit odvojiti bjelanca i žumanca. Miksati žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati vrelu vodu, a odmah potom i brašno sa praškom za pecivo. Na kraju umiješati ručno čvrsto tučeni snijeg od bjelanaca. Dobijenu biskvitnu smjesu izliti u lim za pečenje srednje veličine koji prethodno treba namastiti i pobrašniti. Peći biskvit u pećnici zagrijanoj na 180C 25 minuta.
Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i dok je još topao preliti sa 6-7 kašika sirupa iz kompota. Ako kolač radite sa svježim mandarinama i bez kompota, tada biskvit prelijte sa sokom od naranče ili mlijekom. Bitno je da biskvit bude sočan.
Dok se biskvit još peče, skuhajte kremu. Razmutite prah pudinga sa šećerom i 10 kašika mlijeka. Preostalo mlijeko zakuhajte pa u njemu skuhajte puding. U skuhani vrući puding umiješajte jogurt i dobro promiješajte. Još toplom kremom prelijte topli biskvit.
Preko tople kreme utisnite u pravilnim razmacima kriškice mandarina. Skuhajte preliv za torte po uputi na omotu i njime ravnomjerno prelijte kolač. Pustite da se sve skupa ohladi, a potom ga poslužite rezanog na kocke. (Tuzlanski.ba)