Ponedjeljak, 22. Oktobar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Diplomatska krempita oduševit će i najistančanija nepca

U mnoštvu recepata za savršene kolače, posebno se izdvaja Diplomatska krempita. Uz malo truda i nekoliko sastojaka pripremite odličnu slasticu koja će oduševiti i najistančanija nepca.

SASTOJCI

Za koru: 7 žumanaca, 8 kašika šećera, 9 kašika vode, 200 g brašna, 1/2 kesice praška za pecivo, 2 kašike kakaa. Za fil: 4 kesice pudinga od vanilije, 2 kesice vanilin-šećera, 12 kašika šećera, 1 l vode, 7 bjelanaca. Dekoracija: 400 ml slatke pavlake i 50 g čokolade.

Priprema: Pomiješati brašno, prašak za pecivo i kakao. Žumanca pjenasto umutiti sa šećerom, dodati vodu, pa na kraju umiješati sjedinjene suhe sastojke. Pripremljenu smjesu sipati u duboku tepsiju, prethodno podmazanu i posutu brašnom, a potom koru peći na 160 stepeni oko 20 minuta.

Puding: 7 kašika šećera i vanilin-šećer razmutiti s malo vode, tako da nema grudvice. Ostatak vode sipati u veću šerpu, sačekati da provri, a zatim zakuhati puding u njoj. Bjelanca umutiti s preostalih 5 kašika šećera u čvrst šam, pa ga sjediniti s vrućim pudingom. Koru izvaditi iz rerne, pa na vrelo tijesto sipati fil. Vratiti pleh u rernu na 5 minuta, a nakon toga kolač ostaviti da se ohladi. Umutiti slatku pavlaku, namazati ohlađen kolač, pa sve posuti rendanom čokoladom.

Savjet: Ukoliko želite izbjeći stvaranje kožice na pripravljenom pudingu, prozirnom folijom obložite gornju stijenku vrućeg pudinga i držite je tamo dok se puding ne ohladi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje