Gosti su vas nazvali i rekli da ubrzo dolaze. U frižideru nemate nikakvih kolača, a ni mnogo vremena za pripremu.
Sa kolačima od čokolade ne može se pogriješiti, a ovaj desert možete brzo pripremiti. Priprema se sastoji iz dva dijela, za jedan dio vam je potrebno:
1 čaša ( mjera je 200 ml ) mlijeka
1 čaša ulja
1 čaša šećera
4 kašike kakaoa
Za drugi dio:
2 cijela jajeta
1 čaša brašna
1 prašak za pecivo ( 10 gr )
Preliv:
100 – 150 ml slatke pavlake
200 gr čokolade
Priprema:
Pomiješati sve sastojke za prvi dio i dobro umutiti. Uključiti rernu na 180 stepeni. Podijeliti prvi dio koji ste umutili na 2 jednaka dijela. U jedan dio dodati jaja, brašno i prašak za pecivo. Dobro umutiti.
Uzeti okrugli kapu promjera 23 cm ili po želji, možda više volite tanji kolač.
Podmazati i posuti brašnom pa staviti da se peče oko 25 minuta. Zatim izvaditi kolač, preliti sa onom polovinom koju ste prethodno odvojili i vratiti 5 minuta.
Izvaditi kolač da se hladi, hladiti u kalupu. Staviti slatku pavlaku da se zagrije, do tačke vrenja pa skloniti i dodati izlomljenu čokoladu. Miješati dok se sve skroz ne sjedini, potrebno je malo više miješati.
Preliti kolač u kalupu i ostaviti da se hladi. Mlak kolač može da se ostavi u frižider sat vremena. Poslije nožem odvojiti glazuru od ivica kalupa, sjeći i služiti. (Tuzlanski.ba)