Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cheesecake bez brašna i vrhnja: Recept za omiljeni kolač kakav još niste probali

Preuzmite sliku

Popularno

Torta od sira se jednako dobro sljubljuje uz kaficu ili pjenušavo vino. U ovom pravom ljetnom receptu za nevjerovatno prozračan cheesecake brašna nema, za laganu teksturu odgovoran je snijeg bjelanjaka, a za sočnost mekane pijane breskvice.

1. Podloga
– 300 g keksa (čajni kolutići, keksi s maslacem ili s punjenjem kao npr. Oreo i slični)
– 4-5 kašikaa ulja ili 100 g otopljenog maslaca

Priprema: 
Rernu zagrijte na 160°C. Kekse sameljite ili istucite da dobijete mrvice (nalik krušnim mrvicama). Dodajte ulje i maslac, pomiješajte (smjesa mora biti poput mokrog pijeska) utisnite u namašćen i pobrašnjen kalup (promjera 26 cm). Pecite 10 minuta, da keksi porumene.

2. Nadjev:
– 800 g svježeg sira
– 6 jaja – odvojeno žumanjci od bjelanjaka
– 200 g šećera
– 3 kašike griza
– 1 kašičica ekstrakta vanilije

Priprema: 
Žumanca izmiksajte sa šećerom da postanu pahuljasti. Dodajte vaniliju. Pomiješajte ih sa sirom, dodajte griz i opet pomiješajte. Bjelanjke izmiksajte u snijeg, lagano umiješajte smjesu sa sirom, izlijte na pečenu podlogu i pecite 45 minuta na 180°C.
Ostavite da se ohladi napola.

3. Pirjane breskve:
– 3 veće breskve ili nektarine (zrele)
– 100 ml likera (po želji)
– 1 kašika šećera
– 0,5 kašike gustina

Priprema: 
Breskve narežite na ploške (ne morate guliti). Prelijte ih likerom i posipajte šećerom. Zagrijavajte da alkohol ispari i da breskve omekšaju. Kad se to dogodi, maknite ih s vatre i u posebnu posudicu izlijte sok koji je nastao kuhanjem. U tom soku razmutite gustin, prelijte preko bresaka, vratite na vatru, pomiješajte i kuhajte samo toliko da se zgusne. Odmah premjestite na tortu. Ostavite da se ohladi u potpunosti. (Sweetheart)

  • cheesecake-bez-brasna-i-vrhnja-recept-za-omiljeni-kolac-kakav-jos-niste-probali
  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,