Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bez pečenja: Čokoladni cheesecake gotov za samo par minuta

Preuzmite sliku

Kao porodična poslastica ili za svečane prilike, ovaj jedinstveni cheesecake oduzeće vam minimum vremena za pripremu.

Sir i čokolada odličan su desertni par, koji možete pripremiti u obliku torti za svečane događaje ili kada jednostavno želite počastiti sva svoja čula finim kolačem. Združite ove slatke favorite u jednu neodoljivu kombinaciju koja se brzo priprema i još brže jede.

Sastojci za podlogu:

150 g mljevenog keksa s maslacem

100 g maslaca

2 kašike kakaa

Krem:

300 g čokolade za kuhanje

500 g sira maskarpone

200 g šećera u prahu

250 ml pavlake za šlag

Priprema: 

Pomiješajte  keks sa rastopljenim maslacem. Obložite kalup za pečenje torti pek papirom, pa na njega položite podlogu od keksa i maslaca.

Keks možete usitniti u blenderu, mlinu za kafu i orahe, ili ih položiti u kesu pa “istući” valjkom za tijesto dok ne dobijete slatki prah. Mikserom umutite pavlaku za šlag, dodajte maskarpone, šećer u prahu i rastopljenu mlaku čokoladu (pazite da ne bude vruća). Dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu pa je prelijte na podlogu od keksa.

Ostavite ovako pripremljenu tortu u frižider na nekoliko sati.

Savjet: Od čokolade možete napraviti i glazuru te je preliti preko torte, a slasne kriške poslužiti i uz komadiće omiljenog voća i komadiće oraha, lješnjaka ili badema. (stvarukusa.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,