Sastojci:
- 500 g fileta soma
- 12 punih kašika brašna
- 2 dl svijetlog piva
- 2 jajeta
- 1 prašak za pecivo
- 1 limun
- mješavina začina
- 200 g majoneza
Priprema:
1. Ukoliko su zamrznute, filete soma dobro ocijediti od suvišne tečnosti, a zatim isjeći na trake i začiniti po ukusu.
2. Posebno umutiti jaja i pivo, te postepeno dodavati mješavinu brašna i praška za pecivo neprestano muteći mikserom dok se ne dobije gusta ujednačena smjesa. Pred kraj mućenja dodati začine po ukusu.
3. Riblje štapiće uvaljati u brašno, a zatim jedan po jedan spuštati u smjesu od piva i pržiti u dubokom vrelom ulju najprije s jedne, a potom i s druge strane dok ne porumene.
4. Pohovanu ribu prekriti krpom da bi korica omekšala. Neposredno prije služenje poprskati sokom od limuna i preliti majonezom. (lepotaizdravlje.rs/posaljirecept)