Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

WHO: Od posljedica zagađenja okoliša godišnje umre 1,7 miliona djece

Preuzmite sliku

Dva izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju da od posljedica zagađenja okoliša godišnje umre 1,7 miliona djece mlađe od pet godina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jedna od četiri smrti djece do pet godina uzrasta širom svjeta uzrokovana je posljedicama zagađenja zraka otvorenih i zatvorenih prostora, onečišćenom vodom, pasivnim pušenjem te nedostatkom sanitarnih uslova.

U prvom izvještaju navedeni su najrašireniji oblici smrti kod djece uzrokovani posljedicama zagađenja okoliša, a među njima se ističu dijareja, malarija i pneumonija (upala pluća).

Drugi izvještaj pokazuje da 570.000 djece ispod pet godina uzrasta premine svake godine zbog infekcija dišnih puteva uzrokovanih zagađenjem zraka i pasivnim pušenjem. Smrt kod 361.000 djece uzrokuje dijareja uzrakovana nedovoljnim sanitarnim uslovima i nedostatkom vode za piće.

Također 200.000 djece premine od malarije koja bi mogla biti spriječena na razne načine, a jedan od njih je obezbjeđivanje čiste vode.

WHO upozorava na utjecaj klimatskih promjena kada je riječ o obolijevanju djece od astme.

”Zagađena okolina je smrtonosna za malu djecu. Organi i imuni sistem koji su u fazi razvoja, čine djecu ranjivom pred zagađenim zrakom i vodom”, smatra generalna direktorica WHO-a Margaret Chan.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,