Četvrtak, 26. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vijeće sigurnosti UN odobrilo novi paket sankcija protiv Sjeverne Koreje

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odobrilo je jučer novi paket sankcija protiv Sjeverne Koreje kao odgovor na njene posljednje nuklearne aktivnosti, prenosi Anadolu Agency.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozdravio je rezoluciju pohvalivši “odlučnu akciju” Vijeća sigurnosti u vezi sa “jednom od najvećih mirovnih i sigurnosnih izazova našeg doba”.

Ban je podsjetio kako se Vijeće sigurnosti moralo sastati čak devet puta ove godine u vezi sa odgovorima na nuklearne aktivnosti Sjeverne Koreje.

Od januara ove godine, Sjeverna Koreja izvela je dva nuklearna testa i najmanje 25 lansiranja balističkih projektila, podsjetio je Ban.

Glasnogovornik Bijele kuće, komentirajući odluku VS UN, rekao je kako se Bijela kuća nada da će sankcije proizvesti “neophodni pritisak kako njihovo ponašanje (Sjeverne Koreje, op.a.) bilo promijenjeno”.

“Mislim da ovo svakako predstavlja stanoviti porast pritiska na režim u Sjevernoj Koreji i nadam se da će rezultirati određenom promjenom koju bismo željeli da vidimo. Ima li mjesta da idemo i dalje? Uvjeren sam da uvijek ima”, rkeao je glasnogovornik Bijele kuće.

Sjeverna Koreja je u septembru izvela najsnažniji nuklearni test u posljednjih deset godina, koji je izazvao seizmička pomjeranja tla jačine 5,3 stepena u području testiranja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje