Utorak, 19. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

UN: Do 2020. godine život u Gazi više neće biti moguć

Sve prognoze za razvoj situacije u Gazi su se pogoršale, stanje ubrzano postaje sve teže, saopćile su Ujedinjene nacije.

Bruto društveni prihod u Gazi je smanjen, zdravstvena zaštita je sve lošija, a potrebe za klinikama, ljekarima i bolnicama nisu zadovoljene, rečeno je.

Tim Ujedinjenih  naroda za okupiranu Palestinsku teritoriju je u utorak objavio izvještaj o socio-ekonomskom statusu desetljeće nakon što je Hamas preuzeo vlast u ovom području. Prema njemu, Gaza će do 2020. godine postati područje na kojem život neće biti moguć.

Zahvaljujući misiji UN-a obrazovanje i dalje funkcionira, ali učenici nemaju dovoljan broj časova, upozorava se u izvještaju. Dramatična situacija je u oblasti vodosadbijevanja.

Infrastruktura se ne obnavlja dinamikom koja je neophodna. Najgore stanje je u području isporuke električnom energijom, navodi UN, koje nema dovoljno osim za nekoliko stati dnevno što najviše utječe na pogoršanje uvjeta života.

,,Gaza se ne razvija, naprotiv, trend je suprotan i to mnogo brže nego smo ranije mislili”, rekao je Robert Piper, koordinator UNRWA. Izvještaj poziva Palestinsku upravu, Hamas, Izrael i međunarodnu zajednicu da poduzmu mjere kako bi se taj trend promijenio.

,,Gaza ne smije postati još više izolirana i očajna, jer to vodi eskalaciji i sprječava unutarpalestinsko pomirenje”, rekao je Piper. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,