Utorak, 20. Mart 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sjeverna Koreja zaprijetila SAD-u nuklearnim napadom

Vlasti Sjeverne Koreje upozorile su danas SAD da ne preduzimaju provokativne akcije u regionu, navodeći da su “spremne da uzvrate nuklearnim napadom”, dok se u Pjongjangu održava velika vojna parada.

Parada povodom 105 godina od rođenja nekadašnjeg lidera Sjeverne Koreje Kim Il Sunga koji je upravljao zemljom od njenog osnivanja 1948. do smrti, počela je u Pjongjangu gdje je paradiraju vojnici i tenkovi, a predstavljeni su i drugi brojni primjerci vojne opreme.

Svečanosti na kojoj je predstavljena snaga Sjeverne Koreje prisustvuje novinar BBC-a koji je naveo da je “moguće osjetiti podrhtavanje tla” dok prolaze vojnici, tenkovi i rakete.

Sjeverna Koreja je na velikoj paradi u centru Pjongjanga predstavila interkontinentalne balističke rakete, a lider te zemlje Kim Džong Un je sa uživanjem gledao paradiranje sofisticiranom vojnom opremom u jeku rastućih tenzija širom regiona, prenijela je agencija AP.

Kim nije govorio tokom parade, ali je jedan od visokih zvaničnika Sjeverne Koreje upozorio da će se ta zemlja suprotstaviti bilo kakvoj prijetnji SAD.

Sjevernokorejski zvaničnik Čoe Rjong Hae je rekao da je predsjednik SAD Donald Tramp kriv za “stvaranje ratne situacije” na Korejskom poluostrvu slanjem američkih snaga u taj region.

Svečanost je organizovana u jeku zabrinutosti da Sjeverna Koreja priprema šestu nuklearnu probu u posljednjih 10 godina ili lansiranje rakete.

Sjevernokorejske vlasti su od dolaska na vlast Kim Džong Una 2011. godine ostvarile znatan napredak na planu proizvodnje interkontinentalnih raketa sa nuklearnim bojevim glavama.

Smrću “velikog vođe” Kim Il Sunga 1994, kako su ga podanici zvanično oslovljavali, okončana je jedna od najdužih apsolutističkih vladavina u 20. vijeku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje