Utorak, 20. Mart 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sjeverna Koreja: Svakog trenutka može izbiti rat sa SAD

Stalni ambasador Sjeverne Koreje u Ujedinjenim nacijama Kim In Ryong optužio je Sjedinjene Američke Države da podizanjem tenzija destabiliziraju regiju i upozorio da u svakom času može izbiti “termonuklearni rat”.

Povodom rasprava o testiranju nuklearnih projektila u Sjevernoj Koreji i sjednice Vijeća sigurnosti koja će naredne sedmice biti održana na tu temu, ambasador te zemlje se obratio novinarima u sjedištu UN-a i optužio SAD da izaziva opasnu situaciju na Korejskom poluotoku.

“Mi se na sve načine možemo oduprijeti SAD-u. Sjeverna Koreja je spremna odgovoriti na svaku vrstu rata koju izabere SAD”, poručio je Kim.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence je u nedjelju tokom posjete Južnoj Koreji upozorio kako je okončana era “američkog strpljenja” kada je u pitanju uvjeravanje režima Sjeverne Koreje da odustane od razvoja nuklearnog oružja.

Ambasador Kim je danas poručio kako će Sjeverna Koreja oštro odgovoriti na svaku provokaciju i najavio nastavak razvoja i testiranja nuklearnih projektila.

“Ako se SAD usude da izaberu vojnu akciju… Demokratska Narodna Republika Koreja je spremna da odgovori na svaki vid rata koji požele SAD”, rekao je Kim. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje