Srijeda, 20. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

SAD nastavlja slati velike količine oružja u Siriju

Pentagon je u nacrtu budžeta za 2019. godinu predvidio ukupno 550 miliona dolara za borbu protiv terorističke organizacije ISIS-a u Siriji. Najveću korist od tih sredstava imat će teroristička organizacija PYD/PKK koja koristi naziv Sirijske demokratske snage (SDF), a to jasno pokazuje da će zvanični Washington nastaviti slati velike količine oružja u Siriju, javlja Anadolu Agency (AA).

SAD je u budžetu za ovu godinu u okviru Fonda za moguće prekookeanske operacije već izdvojio 500 miliona dolara za podršku takozvanoj “provjerenoj sirijskoj opoziciji” u čijem sastavu je i teroristička organizacija PYD/PKK.

Početkom ove sedmice Pentagon je u nacrtu budžeta za narednu godinu zatražio izdvajanje ukupno 550 miliona dolara od čega će 300 miliona biti utrošeno za program obuke i opremanja, a 250 miliona na potrebe sigurnosti granica.

Novinar AA je od neimenovanih izvora u Pentagon otkrio da se unutar Fonda za moguće prekookeanske operacije u nacrtu budžeta SAD-a za 2018. godinu navodi kako se u Siriji za potrebe borbe protiv ISIS-a izvršila obuka za 25.000 militanata i kako je u toku obuka za još 5.000 njih. Dalje se navodi kako su, od ukupno 500 miliona dolara, 393 miliona izdvojena za nabavku oružja i vojne opreme.

 • U arsenalu koji je SAD dopremio podržavanim grupama u borbi protiv ISIS-a u Siriji nalaze se protivtenkovski i minobacački projektili.

  Na listi oružja koje je SAD dopremio grupama u Siriji nalazi se 12.000 Kalašnjikova, 6.000 mitraljeza, 3.500 teških mitraljeza, kao i 3.000 komada RPG-7 bacača raketa ruske proizvodnje, ukupno 1.000 američkih AT-4 i ruskih SPG-9 bacača raketa. Na listi su i 235 minobacača različitih kalibara, 100 snajperskih pušaka, 450 PV-7 durbina za nočnu osmatranje i 150 durbina s infracrvenim laserskim uređajima.

  Američke vlasti do sada nisu otkrile koliko je stavki iz ovogodišnjeg budžeta realizirano, s terena stižu informacije da su teroristi PYD/PKK pod plaštom naziva SDF zaprimili konvoje od više od 4.000 šlepera napunjenih američkim oružjem.

  Bijela kuća je u maju prošle godine dala ovlasti Pentagonu da za operaciju u Rakki dopremi oružje teroristima PYD/PKK-a.

  Iako su teroristi oružje preuzimali poluslužbeno, Pentagon je dugo vremena negirao da daje oružje PYD/PKK-u. (Anadolija)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,