Petak, 22. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Rusija prekinula vazdušne napade na Halep

Ruski i sirijski avioni prestali su s bombardovanjem sirijskog grada Halepa, dva dana prije nego što je bilo planirano da se napravi pauza u vazdušnim napadima kako bi se dostavila humanitarna pomoć, kazao je u utorak Sergey Shoigu, ministar odbrane Rusije, javlja Anadolu Agency (AA).

Na televizijskom sastanku sa vojnim oficirima Shoigu je kazao da će vazdušni napadi biti završeni u 10 sati po lokalnom vremenu, te da je to veoma važno za “humanitarnu pauzu u četvrtak“.

U ponedjeljak, Moskva je saopštila da bi osmosatna pauza u napadima omogućila civilima i opozicionom borcima da napuste Halep, dok humanitarni radnici mogu pristupiti gradu kroz šest koridora.

Shoigu je kazao da Rusija očekuje da će opozicioni borci izaći kroz dva koridora, put Castello i tržnica Al-Khai Souq, i da se sirijske trupe povuku kako bi im se omogućilo da odu sa svojim oružjem. Pozvao je strane zemlje da utiču na opozicione grupe i uvjere ih da “zaustave vojnu akciju i napuste grad“.

Vojni zvaničnici iz raznih zemalja sastaće se u srijedu u Ženevi, kako bi počeli razdvajati “teroriste” od umjerenih članova opozicije, naglasio je Shoigu.

Prekid vatre završio je prošlog mjeseca nakon što su ruski i sirijski vojni avioni pokrenuli napade, za koje je zapad rekao da gađaju civile i konvoje pomoći oko Halepa. To je bio posljednji neuspješni pokušaj da se okonča građanski rat u Siriji koji traje pet godina i u kojem je poginulo stotine hiljada ljudi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,