Petak, 20. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Radi zagađenja zraka u Pekingu kazne i za roštiljanje

Vlasti Pekinga formirale su novu policijsku jedinicu za očuvanje okoliša kako bi suzbili nezadovoljstvo građana zbog sve većeg aerozagađenja u tom glavnom gradu Kine, javlja Anadolu Agency (AA).

Gradonačelnik Pekinga Cai Qi izjavio je danas da će nova policijska jedinica kažnjavati lokalne zagađivače zraka uključujući one koji budu roštiljali na otvorenom te spaljivali otpad i druge biomase.

Kako je naglasio Qi, pekinške vlasti planiraju do naredne godine zatvoriti više od 500 fabrika koje zagađuju zrak te zabraniti oko 300.000 vozila.

Pored toga, u svim osnovnim i srednjim školama bit će ugrađeni jonizatori za prečišćavanje vazduha. Peking i dalje važi za najzagađeniji grad na svijetu.

Prvog dana 2017. u kineskoj prijestolnici na snazi je bio crveni meteoalarm, kao i u 25 okolnih gradova. Kineski mediji javili su kako je novogodišnja noć u Pekingu bila zagađenija nego ikad, a grad koji je inače svečano ukrašen, u noći sa 31. decembra na 1. januar zbog gustog smoga nije zaživio novogodišnjom atmosferom.

U Pekingu u kojem živi 11,5 miliona ljudi ovih dana na snazi je narandžasti meteoalarm zbog smoga, a stanovništvo je pozvano da ne izlazi iz svojih domova.

Najveći zagađivači u Pekingu su fabrike, te stara vozila.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,